Lassithi højsletten, der ligger 850 m over havets overflade, er et af Kretas mest maleriske og frugtbare områder. Som en næsten kuglerund gryde ligger sletten på alle sider omgivet af de høje Díkti-bjerge. En frugtbar oase med olivenlunde, frugtplantager og brogede marker omgivet af ikke mindre end 21 små landsbyer, der ligger i kanten af sletten for at undgå oversvømmelser.

Oprindeligt var sletten berømt for sine tusindvis af vindmøllehjul med hvide sejldugsvinger, men de er stærkt på tilbagetog, efterhånden som dieselmotorpumperne vinder frem.

Turen op til højsletten byder på flere ruter, alt efter hvilken retning du kommer fra på øen. Er dit udgangspunkt nordkysten, fx fra feriebyen Stalis, kører du først ad en flot anlagt panoramavej, der hele tiden afslører nye fantastiske udsigter og scenerier af nordkysten, inden du ad en strækning med stærke stigninger i store hårnålesving når frem til sletten.

Det er desværre en næsten uoverkommelig tur at køre på cykel, men da det til gengæld er en ren nydelse at cykle rundt om højsletten, kunne du overveje at lade cyklen transportere op af en af de mange cykelarrangører.

Herefter kan du så snuppe den herlige cykeltur rundt på ca. 40 km., der byder på vilde vinranker, hvidkalkede huse, hemmelige bjerghuler, små vandreture og masser af muligheder for at købe kretensisk kunsthåndværk.

Område: Den østlige del Oplevelser: Udflugter