Minoiske paladser på sydkreta

Hvis du er interesseret i at vide, hvordan minoerne, én af Europas første større civilisationer, levede, så skal du tage til de to arkæologiske udgravningssteder Phaistos og Agia Triada på det sydlige Kreta. Stederne indeholder nogle af de vigtigste ruiner fra den minoiske tid.

Arkæologer mener, at begge udgravningssteder er minoiske paladser, der er bygget efter forbillede fra paladset i Knossos. Man mener, at paladserne blev bygget i år 2000-1550 før vor tidregning og blev brugt på samme tid af Kong Phaistos.

Agia Triada
Navnet Agia Triada betyder hellig treenighed på græsk, og stedet har taget navn efter en lille by af samme navn, der ligger ved siden af udgravningstedet, men som ikke længere er beboet. Man kender ikke stedets minoiske navn. Nogle af de vigtigste minoiske fund er blevet gjort på dette udgravningsted. Disse fund inkluderer tre indgraverede lerkar, adskillige grave og den berømte Agia Triada sarkofag. Alle disse genstande er i dag udstillet på Det arkæologiske museum i Iráklion.

Phaistos
Ligesom Agia Triada, så har paladset i Phaistos også taget navn efter en by. I Phaistos har man fundet adskillige artifakter med inskriptioner skrevet med det minoiske alfabet Linear A, kæmpe lerkrukker, æggeskalskopper og den berømte Phaistosskive med sin smukke hieroglyfiske skrift.

Minoisk byggestil
Begge paladser bærer tydelige præg af den arkitektoniske stil fra Knossos paladset, hvor bygningerne er centreret
omkring en rektangulær gård. Andre karakteristiske træk ved minoiske paladser er også tilstede. Det inkluderer monumentale haller, lysskakter, store trapper, anvendelse af søjler til at skabe kølige søjlegange og dræningssystem med lerrør.

Område: 
Oplevelser: