Hvis du skulle finde dig selv kørende østpå ad kystvejen langs Mirampelou-bugten, skal du holde godt øje med skiltet, der viser vej til Gourniá.

På den anden side af en lille olivenlund, på toppen af en bakke, ligger den minoisk udgravning Gourniá, der, i modsætning til mange af de andre udgravninger på Kreta, viser mere af selve byen, end af byens palads.

Byens oprindelige navn er ikke kendt, men navnet Gourniá har den fået fra de mange stenkar (gourni), man fandt ved udgravningen af byen.

Gourniá smyger sig ned ad bjergsiden mod vandet, og hvis arkæologerne havde fortsat deres arbejde, havde de kunne grave resten af byen ud helt ned til vandet, for Gourniá var i sin storhedstid en vigtig havneby. Men den del, der er udgravet er rigeligt til at danne et billede af det minoiske liv.

En slentretur rundt i Gourniá giver et fascinerende indblik i, hvordan minoernes daglige liv må have set ud. Du kan gå ad de brolagte gader rundt og se resterne af familiehuse og værksteder, der ofte var kombineret som værksteder i kælder/stueetage og beboelse ovenpå, og naturligvis havde Gourniá også sit eget palads. Det ligger højest på ”akropolis” (den høje by) og har haft udsigt over hele byen samt havnen og havet.

På din tur rundt i Gourniá er der to ting, du skal huske på: Husk at nyde udsigten over havet, og prøv – så godt du kan – at tænke i tre dimensioner, når du kigger på ruiner.

Gourniá har været en flot by.